Statuia lui Avram Iancu din Rio de Janeiro a fost vandalizată de maghiari

Lanţul profanării simbolurilor româneşti continuă şi în afara graniţelor ţării. Statuia lui Avram Iancu de la Rio de Janeiro a fost vandalizată de extremiştii maghiari, care au măzgălit-o cu vopsea roşie, rezistentă la ploaie.

Evenimentul a dat naştere unor reacţii aprinse. Cunoscutul extremist maghiar Csibi Samba a salutat vandalizarea statuii, condiderând-o absolut justă: „Avram Iancu nici nu merita o statuie gigantică în Rio de Janeiro. Ungurii au fost de fapt primii în Amazon, românii au venit în Brazilia mult mai târziu. Ţinutul Secuiesc din Brazilia trebuie să fie o regiune autonomă, cu capitala la Odorje-iul Secuiesc.”

De cealaltă parte, românii din Rio de Janeiro sunt profund indignaţi de această întâmplare. Liderul organizaţiei patriotice Junii Braziliei, Jose Manuel Popescu, a declarat pentru TNR: „Este revoltător ce se întâmplă. Acum două mii de ani românii practicau transhumanţa în Amazon cu turmele de lame. Ungurii nici nu apăruseră în Câmpia Amazoniei când românii deja fondau oraşul São Gheorghe.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
18 august 2011 15:12

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult