Studiu: Dacă are mâinile legate la spate, doar 1 din 10 români poate vorbi o limbă străină

Românii nu știu atât de bine limbi străine pe cât ne-ar place să credem. Fie că sunt francofoni vechi, sau sunt cei din generația care a învățat engleză de la Cartoon Network, o dată ce le legi mâinile la spate, foarte puțin mai pot să vorbească altceva în afară de română. Este rezultatul unui studiu realizat anul acesta, pe un eșantion reprezentativ de 5000 de români absolvenți de studii superioare.

”Cât sunt lăsați liberi vorbesc limbi străine fără probleme, de la engleză la spaniolă sau franceză. După ce ce legi mâinile la spate, vezi că din engleză, de exemplu, știu doar ”how do you do”, ”hello” și ”niii, what’s up doc?”. În plus, au și un accent înfiorător, sovietic, cam ca Ion Iliescu”, a explicat Decebal Popescu, sociologul care a coordonat studiul.

Pe de altă parte faptul că românii se descurcă atât de bine să vorbească într-o altă limbă o dată ce au mâinile libere nu este o surpriză pentru cei care au realizat studiul: ”Ani la rând am deținut supremația mondială la gimnastică, e firesc pentru noi, practic avem comunicarea în sânge”, spun autorii studiului.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
13 martie 2014 11:03

Alte articole

Vezi mai mult