Submarinul românesc, din nou în service: „Ne tot fură hoţii oglinzile retrovizoare şi casetofonul”

Submarinul românesc Delfinul a devenit ţinta hoţilor. Săptămânal, mai multe echipamente de înaltă precizie sunt furate de pe el şi poliţia nu poate să facă nimic. „Ba dispare casetofonul, ba oglinzile reztrovizoare, ba ştergătoarele. Câteodată toate trei”, se plânge Amiralul Decebal Popescu, responsabilul pentru flota de submarine a României.

Problema este, într-adevăr, una gravă, întrucât, deşi submarinul nu este aşa de scump, piesele sunt. „Un casetofon de submarin din clasa Kilo, cum e Delfinul, costă de două ori mai mult decât unul de BMW seria 7. Oglinzile nu prea se găsesc, câteodată le cumpărăm de pe piaţa neagră, de la hoţi iar ştergătoarele sunt aduse direct din import”.

Mult mai complicată, şi încă nerezolvată, o reprezintă problema ştergătoarelor de parbriz, ce nu pt fi montate nicăieri. Acestea au fost achiziţionate, pentru prima oară, în 1991, în cadrului unui parteneriat strategic cu NATO. „Nu ştim ce rost au, americanii ni le-au vândut, noi le-am cumpărat, că era o condiţie pentru intrarea în NATO. Apoi, le-am pus la periscop, dar sunt complet inutile. Cu toate acestea, se fură în draci şi noi trebuie să le înlocuim. Cât am cheltuit până acum pe ştergătoare puteam să cumpărăm un submarin nou”, a explicat amiralul Popescu.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

11 august 2013 04:08

Alte articole

Vezi mai mult