Tăbliţele de la Tărtăria conţin cea mai veche greşeală de gramatică din lume

Deşi nu a fost încă stabilit dacă ele sunt, într-adevăr, cele mai vechi texte scrise din lume, tăbliţele de la Tărtăria conţin cu siguranţă cea dintâi greşeală gramaticală din istorie, susţin mai mulţi lingvişti ai Academiei care au analizat misterioasele obiecte. Nu este o descoperire surprinzătoare, având în vedere că primele şcoli au apărut pe teritoriul României la peste 6000 de ani după inscripţionarea tăbliţelor.

“E vorba despre un dezacord, o greşeală frecventă şi astăzi”, explică Decebal Popescu, academician. “Practic, geto-dacul care a produs tăbliţele voia să scrie despre ‘zimbrul a cărui brânză e bună pentru prânz’, dar a scris ‘zimbrul al cărui brânză…’. Până acum credeam că primul dezacord aparţine uneia dintre fiicele împăratului Traian, dar se pare că aceste greşeli sunt mult mai vechi”.

Mai mulţi arheologi din Budapesta oferă însă o altă explicaţie pentru dezacordul de la Tărtăria: potrivit teoriei acestora, autorul renumitelor tăbliţe nu stăpânea limba geto-dacă pentru că era ungur.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
19 octombrie 2012 12:10

Alte articole

Vezi mai mult