Ţăranii care vin la piaţă cu brânză învelită în foi de ziar deplâng moartea presei scrise

A trecut aproape o lună de când Cotidianul, Gardianul şi Ziua şi-au încetat apariţia. Alte ziare au renunţat, între timp, la ediţia de weekend. Presa scrisă e pe moarte. În curând, multe publicaţii vor trece pe online sau, mai rău, la cele veşnice.

Tendinţa asta îi sperie pe mulţi români. Potrivit unui studiu recent, printre cei mai afectaţi sunt comercianţii din pieţele alimentare. Sau ţăranii, dacă vreţi (să-i jigniţi).

“De obicei dădeam legătura de pătrunjel învelită într-un ziar, să nu scurgă apa de pe ea”, mărturiseşte Veta M. “Acum ne e tot mai greu, multe publicaţii au renunţat la ediţia de weekend. Duminica, de exemplu, doar Adevărul şi Evenimentul zilei mai apar”. 

Nici în timpul săptămânii situaţia nu e mai roz. Publimedia a mărit preţul ziarelor, iar Cotidianul, Ziua şi Gardianul nu se mai găsesc de nicio culoare, nici măcar alb-negru.

“Tipografiile au mărit semnificativ costurile de producţie. Asta face să crească şi preţul brânzei pe care o aducem la piaţă învelită în foaie de ziar”, se plânge Dumitru Ţ., cioban din comuna prahoveană Urdăreşti.

Ţăranii sunt de părere că dispariţia presei scrise îi va lovi mai crunt decât pe jurnalişti. Iată ce spune Costel H.-Ş., grădinar din judeţul Giurgiu:

“Ziariştii vor avea mereu opţiunea de a trece pe online. Ei sunt creatori de conţinut, mediul e mai puţin important pentru ei. Noi, în schimb, nu putem înveli păstârnacul într-un site, nu e posibil, fizic”

Comercianţii din pieţele alimentare nu disperă totuşi. Cei mai isteţi dintre ei au găsit deja o metodă de a lupta cu schimbarea.

Vasile U, cioban: “Dimineaţa intru pe internet, că m-a învăţat un nepot să umblu cu calculatorul, printez la întâmplare câteva articole de pe cotidianul.ro şi învelesc caşul în ele. Uneori se mai murdăreşte de tuş, dar ce să facem, cum o vrea Dumnezeu…”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
20 ianuarie 2010 15:24

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult