Temperaturi incredibile pentru această perioadă! În Năsăud au înflorit brazii de Crăciun

Natura a luat-o razna! Deşi în această perioadă ar trebui să fim îngropaţi în troiene de zăpadă, temperaturile sunt atât de ridicate încât în multe zone ale ţării a venit deja primăvara iar în altele e deja toamnă de-a binelea. În Năsăud, de exemplu, în nordul ţării, localnicii spun că a fost atât de cald încât le-au înflorit brazii de Craciun.

„Tocmai mă pregăteam să-l despodobesc şi să-l pun pe foc când am văzut că o parte din ornamente, nişte muguri, nu pot fi date jos. Am aşteptat un pic, câteva ore, şi a înflorit tot, parcă era un tufiş de trandafiri. Şi miroase frumos în toată casa, ba chiar şi pe stradă”, spune o gospodină din localitate. De altfel, întreg Năsăudul miroase a brad proaspăt înflorit, autorităţile locale spunând că, cel puţin vreo câteva săptămâni, nu o să mai fie nevoie să strângă gunoiul.

Totuşi, bătrânii spun că înfloritul brazilor e semn rău. „Eu sunt aici de 77 de ani şi niciodată n-am văzut aşa ceva. Hai că au mai înflorit în martie sau în februarie, dar niciodată aşa. Ăsta e semn de an rău, secetă şi ciumă, aşa ne-au învăţat străbunii”, a declarat cel mai bătrân om din Năsăud, Ioan Gavrilă. După ce înfloresc brazii fac nişte conuri care sunt adunate şi trase prin râştniţă, din ele ieşind un rumeguş foarte apreciat în nordul ţării, el fiind vândut la târguri şi oboare de către meşteşugarii locului.

Scris de Eftimie
13 ianuarie 2014 09:01

Alte articole

Vezi mai mult