Tezaur de 700 de monede dacice, găsit într-un aparat de păcănele din Orăştie

Descoperire arheologică remarcabilă într-o ruină a unei bodegi dacice de păcănele din cetatea Orăștie. Peste 700 de monede dacice au fost găsite într-un aparat de păcănele. Pe aparat se văd urme de lovituri cu opinci dacice și pe un perete se află inscripția ”Zgâții tăi aparatus excrocus”, semn că un dac era supărat că aparatul nu prea dădea jackpoturi.

La o analiză mai atentă, s-a descoperit că nu erau monede din argint, ci falsuri din aramă argintată, cu care dacii din zonă încercaseră să păcălească aparatul. Bodega, numită La Zimbrul Zăpăcit, avea pe ușă o inscripție romană prin care patronii daci erau avertizați că localul se va închide pentru neplata taxelor și pentru că era infestat cu viezuri.

Tezaurul a ieșit la iveală după ce unul din arheologi ar fi băgat o monedă de 50 de bani în aparatul descoperit și a tras de manetă, moment în care au început să zornăie monedele dacice, pentru că în sfârșit aparatul dăduse jackpotul, după aproape 2000 de ani. Arheologul care a făcut descoperirea nu știe dacă trebuie să primească bani pentru tezaurul găsit, sau dacă trebuie să achite impozitul suplimentar pentru câștigul imens.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
29 septembrie 2022 16:30
Citește mai mult despre: dacia păcănele tezaur

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult