Ţigani români, obligaţi să muncească în Franţa după ce au fost păcăliţi că merg la cerşit!

Cu ocazia demolării taberelor ilegale de ţigani de lângă Lille, poliţiştii francezi au descoperit o reţea de trafic de persoane care profita de pe urma naivităţii ţiganilor. Aceştia erau păcăliţi că vor merge în Franţa pentru a cerşi şi chiar li făceau promisiuni extravagante, de pildă că li se vor găsi case din care să fure. Când ajungeau însă în Hexagon, victimele descopereau că realitatea era cu totul alta: traficanţii le pregătiseră aici locuri de muncă cu salarii bune şi asigurare medicală, unde erau obligaţi să se ducă unori şi 8 ore pe zi, de lunea până vinerea.

„A fost îngrozitor”, îşi aminteşte una dintre victime, recent eliberată de poliţiştii francezi din camera copiatorului, unde fusese obligată să facă 12 copii faţă-verso după un document. „Mi s-a spus că merg în Franţa la furat, m-au asigurat că nu îmi vor face niciun fel de acte legale şi că nimeni nu va şti unde m-am dus – cum aş fi putut să-mi dau seama că-s nişte infractori periculoşi? Când am ajuns aici mi-au luat cartea de muncă şi i-au dat-o patronului, care m-a obligat să muncesc pentru salariu. În plus, săptămânal eram pusă să merg la şedinţe, era un coşmar”, încheie femeia, în lacrimi.

Autorităţile române spun că vina e şi a francezilor: agenţiile de plasare a forţei de furat şi cerşit nu sunt suficient verificate. Ca urmare, adeseori se întâmplă ca sute de ţigani care pleacă în Occident la întins mâna sau dat în cap la oameni să se trezască puşi în postura umilitoare de a munci.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
10 august 2012 17:08

Alte articole

Vezi mai mult