Tot mai mulţi români pun cadourile de Crăciun sub porc, nu sub brad!

Revoluţie în materie de obiceiuri de Crăciun! Deoarece foarte mulţi români au pierdut legătura cu tradiţiile, în loc să pună cadourile sub brad cum se obişnuia pe vremuri, au început să folosească în acest scop porcul. Sociologii spun că fenomenul a luat proporţii îngrijorătoare: „Copiii de la oraş ştiu că Moşul pune darurile sub porc. Se trezesc în dimineaţa de Crăciun şi aleargă la cocină. Stau în patru labe şi scormonesc sub porc, prin paie şi noroi, după cadouri. Nu mai există farmecul acela rustic, pitoresc, al tradiţiilor.”

Orăşenii care au îmbrăţişat acest obicei spun însă că lucrurile nu stau deloc aşa. Ei afirmă că tot farmecul Crăciunului este să miroasă în casă a porc, de aceea chiar şi cei care n-au bani să cumpere unul întreg iau măcar o costiţă şi o atârnă de pragul uşii. Înainte de Crăciun, copii împodobesc porcul cu globuri, clopoţei şi beteală iar unii îi pun chiar instalaţie cu beculeţe, deşi există riscul ca din cauza acesteia să miroasă a pârlit. Micuţii se bucură cel mai tare la bomboanele de porc, deşi părinţii îi ceartă dacă le mănâncă înainte de venirea Crăciunului. Apărătorii acestei noi tradiţii mai spun că e de preferat ca porcul să aibă părul des, să se vadă frumos şi să stea bine în el globurile.

Chiar şi ecologiştii susţin această tradiţie şi spun că nimic nu ne obligă să aruncăm porcul după ce s-au terminat sărbătorile de iarnă. Ei sugerează să luăm porci vii, pe care după Crăciun să-i ducem în curte până la anul viitor. În schimb, ecologiştii se declară indignaţi de faptul că mulţi oameni iau porci şi le taie codiţa ca să stea mai bine în suportul de porc.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
24 decembrie 2011 11:05

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult