Tradiţii în satele din Moldova: cine pune mâna pe lopata pentru zăpadă are ghinion toată viaţa

Etnologii au găsit o explicaţie perfect logică pentru adversitatea oamenilor din satele moldoveneşti faţă de lopata pentru curăţat zăpada. Ei susţin că în zona Moldovei există credinţa că asupra persoanelor care ating un astfel de obiect se abate o întreagă serie de nenorociri. De aceea, doar specialişti în costume speciale au voie să atingă lopeţile pentru zăpadă.

„Tradiţia diferă de la zonă la zonă. În Buzău, de exemplu, se crede că celui care atinge lopata i se usucă mâna pe loc. În Vaslui, în schimb, atingerea lopeţii i-ar face pe oameni alergici la alcool. În alte zone, se ştie doar că folosirea lopeţii atrage nenorociri asupra celui care pune mâna pe ea, dar şi asupra întregii lui familii”, a explicat etnologul Decebal Popescu.

În satele din Moldova doar bătrânii mai ştiu poveşti cu oameni care au pus mâna pe lopata de dat zăpada. „Mi-a zis mie bunicul”, povesteşte un buzoian de 82 de ani, „că a existat odată un astfel de om, care, drept pedeapsă pentru că a pus mâna pe lopată, a murit înainte de terminarea iernii. A fost îngropat cu un ţăruş în inimă, de frică să nu-i bântuie pe ceilalţi săteni şi să-i transforme în oameni care-şi dau singuri zăpada din curte la o parte.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Calin
17 decembrie 2012 14:12

Alte articole

Vezi mai mult