Tradiţiile populare, în pericol! Mai avem un singur meşteşugar care ştie să brodeze cele trei dungi pe trening

Cu fiecare zi care trece uităm cine am fost și suntem triști când vedem ceea ce am devenit. Singura piedică în calea uitării este să nu uităm tradițiile vechi, de sute de ani, care ne-au adus unde suntem acum, uniți și independenți ca țară. În teren însă situația e tragică, România mai are doar un singur meșteșugar popular care știe să brodeze cele trei dungi pe treningul de mers la horă.

„Badea Chicoș abia mai vede dar degetele sale nu au uitat cum se face broderia, coase mai mult pe pipăite. Pe vremuri dungile sale de trening erau vestite în toată Europa de Est, de la Tisa până în Dobrogea, de la Tatra până în Salonic. A pornit de la vremurile în care ofițeii aveau o dungă pe pantalon și, cu cât erai mai ridicat în grad, cu atât primeau mai multe. Treningul cu trei dungi este rezervat mareșalilor și veteranilor de război”, a explicat Vasile Mihăilescu, cel mai cunoscut specialist român în ento-antropologie. 

Românii care nu mai pot să-și mai facă haine tradiționale de mers la horă sau la ANAF pot în schimb să și le cumpere de pe internet. De exemplu, pentru întâlnirile oficiale, cu arendașul sau popa, se poate achiziționa un sacou tradițional realizat manual, ca pe vremuri, care spre deosebire de sacourile normale, de fițe, de oraș, ține și de cald. 

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

1 martie 2018 11:57
Citește mai mult despre: haine populare traditii trening

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult