Trianoni hagyományok! A románok házról házra menve emlékeztetik a magyarokat, hogy Erdély nem az övék

Az erdélyi románok számára van legalább egy nap – ha nem kettő -, amely fontosabb december elsejénél: a fizetés napja és a trianoni békeszerződés napja. A román honfitársak június 4-e körül minden évben úgy ünnepelnek, hogy házról házra menve emlékeztetik a magyar szomszédaikat, hogy Erdély nem az övék.

 

„A mi családunkban sokkal fontosabb meglátogatni június 4-én a magyar szomszédokat, mint vasárnap istentiszteletet látogatni”- nyilatkozta egy erdélyi román férfi. „Közel 100 éves ez a családi hagyomány, még a dédnagyapám kezdeményezte 1920 körül, amikor aláírták a trianoni békeszerződést”- folytatta a férfi a családi rituálé eredetét ismertetve.

 A magyarok úgy fogadják román szomszédaikat ahogyan átadták nekik Erdélyt: kevés ellenállással. Noha a románok kinevetik őket, a magyarok megkínálják őket egy kis kürtős kaláccsal, gulyással vagy egy szelet dobostortával.

 „Megkínáljuk őket azzal, amink épp van itthon, étellel-itallal, mert úgyis elvennék tőlünk, nem sokat tudnánk tenni ez ellen. Így jártunk Erdély esetében is: elvették tőlünk, s mi tehetetlenek voltunk”- számolt be e magatartás hátteréről egy erdélyi magyar.

István Tárkányi, mongol tolmács

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
4 iunie 2017 11:10
Citește mai mult despre: Erdély Trianon

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult