Alzheimer-ul este o boală cruntă pentru oricine, dar parcă într-o mai mare măsură pentru cei care sunt unguri. Deși norocoși că s-au născut unguri și nu altceva - gândac sau teleormănean, de exemplu - când vine vorba de Alzheimer, vecinii noștri suferă de cea mai cruntă versiune a sa, una în care uită doar parțial lucruri.

ungur_bulversat.jpg Așa este de exemplu cazul lui István Sárkány, un ungur care locuiește în Sfântul Gheorghe. Acesta uită multe lucruri inofensive, cum ar fi să ducă gunoiul sau să-și plătească întreținerea și rata la bancă, dar și ceva extrem de grav: deși știe c-a fost primul undeva, nu-și mai aduce aminte sub nici o formă despre ce loc e vorba.

”Să știi c-ai fost primul undeva, dar să nu-ți aduci aminte că este vorba despre Ardeal e cel mai crunt lucru pe care un maghiar îl poate păți”, spune medicul bolnavului de Alzheimer. ”Nici nu cred că István mai poate fi numit ungur dacă uită așa ceva, boala asta cruntă practic l-a deposedat de ungurism. E la fel de rău ca și cum s-ar fi născut român.”

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Calin | Monday, 14.05.2018 10:00 Social

National Cinematografic