Un bucureștean a descoperit niște petarde neexplodate de la Revelionul din 1944

Pocnitoarele au fost găsite pe un maidan din București care în timpul Celui de-al Doilea Război mondial a fost scena unui mare spectacol de Revelion. Pocnitoarele sunt toate de producție nemțească, marca Tiribombischen, cu trei focuri și erau folosite de armata germană pentru a sărbători Revelionul 1944.

La fața locului au sosit imediat geniștii, care s-au asigurat că nu există pericolul ca petardele să bubuie, speriind astfel fetele și făcându-le să țipe. Toate petardele au fost adunate și urmează să fie detonate într-un poligon, spre amuzamentul soldaților.

Istoricul Horia Bumbescu ne explică în ce context aceste petarde nemțești au rămas neexplodate: „Pe data de 31 decembrie 1944, trupele germane care sărbătoreau Revelionul la București au bubuit mii de petarde și pocnitori pentru a marca trecerea în noul an. În noaptea de Revelion titibombele germane s-au putut auzi de la zeci de kilometri depărtare, stârnind invidia inamicului. În replică, trupele aliate au răspuns imediat cu foc de artificii pe toată linia frontului, pentru că altfel riscau să se facă de râs în fața nemților lăsând să se înțeleagă că ei nu știu să petreacă.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
30 decembrie 2011 12:00

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult