Un critic de artă din Găeşti îl desfiinţează pe Leonardo da Vinci: Habar n-avea să facă goblenuri

“Oricât ai fi tu de homo enciclopedicus, n-ai ce căuta în istoria artei dacă n-ai făcut la viaţa ta un goblen!” O spune un critic de artă din Găeşti, în ultima sa diatribă îndreptată împotriva “impostorului renascentist” Leonardo da Vinci.

Vasile Drăcică, fost încărcător-descărcător la fabrica de frigidere, a devenit critic de artă acum 2 ani, în urma disponibilizărilor din întreprinderea găeşteană. Posesor al unei colecţii impresionante de goblenuri, acesta a publicat recent volumul “Întreţesături metafizice în meşteşugul goblenului”, în care îi atacă pe numeroşi “aşa-zişi artişti”, de la Michelangelo şi Leonardo până la Picasso sau Kandinski, acuzându-i că nu erau câtuşi de puţin înzestraţi pentru goblen.

“Lipsiţi de talent sau doar îndărătnici? Poate că nu vom afla niciodată, dar ăia nu-s artişti plastici, care n-au pus mâna pe gherghef să facă un goblen cinstit. Nişte oameni de nimic, nişte paraziţi ai culturii.”

Nici arta română nu e iertată de controversatul estetician. “Singuru’ artist de artist de la noi? Nevastă-mea. Aia da artist, nu Grigorescu sau Tonitza. A făcut o Giocondă anul trecut, paişpe milioane de lei vechi a luat pe ea. La licitaţie! Cât n-a scos Tonitza din goblenuri în toată cariera.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
15 mai 2014 13:05

Alte articole

Vezi mai mult