„Un om serios”, o comedie prea seriosă

„Un om serios” (A Serious Man) este un fel de ecranizare a cărţii lui Iov, o adaptare modernă a poveştii omului corect care e lovit pe nedrept de necazuri. Totuşi, pentru că e regizat de fraţii Cohen, filmul este, trebuie să fie, o comedie neagră. Dacă fraţii Cohen ar face un film despre Holocaust, probabil că tot o comedie neagră ar ieşi.

Oamenii ăştia fac comedie neagră pe orice subiect, indiferent dacă e prea sobru ca să iasă o comedie sau prea comic ca să aibă nuanţe întunecate.

Partea neagră a filmului e clară. Un evreu american se confruntă, din senin, cu o avalanşă de necazuri care, nu se ştie exact cum, s-au sincronizat perfect. Nevasta îl anunţă că divorţează pentru a se căsători cu amantul, fiul lui fumează marijuana, fratele ratat stă pe capul lui, iar tatăl unui elev încearcă să-l mituiască. La un moment dat, amantul soţiei moare într-un accident de maşină, iar el se trezeşte obligat să-i plătească înmormântarea. Şi ăsta e doar începutul.

Partea comică e mai greu de găsit, dar sunt sigur că există. Cel puţin în ochii unora, mai sadici din fire. Pentru ei, într-adevăr, filmul e o comedie neagră. La fel cum “Un om serios” e un film porno pentru persoanele care au un fetiş pentru fataliştii evrei cu ochelai, îmbrăcaţi la costum.  

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
15 aprilie 2010 11:27

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult