Un ospătar din Focșani caută o editură ca să-și publice manuscrisele

Tudorel Rențău lucrează de aproape zece ani la Restaurantul Oaia veselă, din apropierea gării. În tot acest timp, el a scris mii se pagini de carnețel, care cuprind mare parte dintre comenzile făcute cât timp era pe tură.

Colegii își amintesc de el ca de un ospătar foarte prolific. Uneori, Rențău dădea gata chiar și două carnețele pe noapte, dacă în restaurantul unde servea se organiza vreo onomastică. Laudele la adresa vrânceanului nu se opresc însă aici. Potrivit unui critic de la revista locală “Oglinda literară”, este posibil ca ospătarul să fie singurul fiu al urbei care a câștigat bani din scris după Revoluție.

“Are un talent ieșit din comun”, susține criticul. „În scrierile lui, detaliul, în special cel culinar, e foarte important. Este în stare să descrie un ospăț pe zeci de pagini. Dacă citești chiar și un paragraf scris de el, cuvintele prind viață și se transformă în imagini foarte pregnante. Luați de exemplu acest fragment: “O ciorbă de văcuță cu puțină smântână și un ardei. Două chifle puțin arse și șase felii de pâine. Un ardei umplut și doi papanași cu gem de caise și frișcă. O cola normală”. Extraordinar! De piatră să fii și tot îți lasă gura apă!”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
21 septembrie 2011 23:23

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult