Un renumit geolog încearcă să afle din ce era alcătuită plaja înainte de apariţia chiştoacelor

Considerat o somitate în domeniul geologiei, atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional, profesorul Decebal Popescu s-a angajat, recent, într-o muncă titanică, un proiect imens care, mai mult ca sigur, îi va răpi câţiva ani din viaţă. „Sunt decis să rezolv acest mister, am convingerea fermă că, în antichitate, plaja nu era compusă din chiştoace”, a spus Popescu.

Săpăturile au început în apropierea graniţei cu Bulgaria, între localităţile 2 mai şi Vama Veche. „Mai greu a fost să găsim un utilaj performant, sondele noastre de adâncime nu fac faţă, a trebuit să importăm una din Islanda. A fost folosită la perforarea calotei glaciare, cred că reuşim să străbatem stratul de chiştoace în maxim trei săptămâni”, a precizat geologul.

După ce se va trece de primul strat de chiştoace, geologii speră să treacă rapid prin stratul de pahare de plastic şi coji de seminţe pentru a ajunge la ultima crustă, cea formată din chiştoace de BT şi Amiral. „E posibil să dăm de petrol, chiştoacele ălea de Carpaţi fără filtru s-or fi transformat în ceva în atâţia ani de fermentat”.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

7 august 2013 10:30

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult