Un sat din Bărăgan vrea să-şi schimbe numele în Roşia Montană ca să le ia banii canadienilor

Ştirea că noul ministru al Mediului e un adversar al exploatării aurului la Roşia Montană le-a dat idei locuitorilor unui sat sărac din Bărăgan. Aceştia vor să schimbe numele aşezării lor în „Roşia Montană” pentru a-i atrage pe investitorii canadieni, dacă tot au văzut că aceştia vor neapărat să cheltuiască bani în România.

„Oamenii de la noi din Roşia Montană nu vor să muncească”, spune primarul satului din Bărăgan, „şi cel mai tare s-ar bucura dacă ar veni odată nişte investitori canadieni să le dea o grămadă de bani ca să le sape în grădină în vreme ce ei stau cu mâinile în sân. În felul acesta s-ar proteja şi ocupaţia tradiţională a oamenilor de pe aceste meleaguri, odihna sau hodina cum i se zice pe la noi şi care a fost ameninţată cu dispariţia în ultimii ani.”

„Ca să vă spun adevărul, nu cred că avem vreo resursă minerală cât de cât valoroasă sub satul nostru, poate doar nişte fier vechi, dar în schimb am avut grijă ca pe o rază de 100 de kilometri să nu existe niciun fel de vestigii istorice, animale sau plante protejate sau forme de relief cât de cât pitoreşti. Practic, ne putem lăuda că nimeni, oricât de tare s-ar strădui, nu are ce salva la noi în sat, deci orice investitor care vrea să înceapă exploatarea minieră aici poate începe din prima.”

Reacţiile nu au întârziat să apară. Pe de o parte, locuitorii din adevărata Roşie Montană spun că-şi vor înregistra numele localităţii la OSIM, ca să nu le fie copiat de tot soiul de şmecheri dornici de îmbogăţire uşoară. De asemenea, mai multe ONG-uri vor organiza o campanie de îngropare de artefacte arheologice în preajma sătucului din Bărăgan.

Pe acelaşi subiect:
Salvaţi Roşia Montană” va otrăvi apa potabilă cu cianuri pentru a da un semnal pozitiv
Aurul de la Roşia Montană provine de la vechi case de amanet dacice
Postacii RMGC ameninţă cu greva generală dacă nu primesc mărire de salariu!

Scris de TNR
11 aprilie 2012 12:04

Alte articole

Vezi mai mult