Un vameş de la Vama Albiţa, pe primul loc în Top 300 Capital

Surpriză de proporţii în ediţia din acest an al Topului Capital. Pe primul loc se află Costică Telemea, un bugetar de 35 de ani din Huşi, care lucrează din 2006 ca vameş. Dintr-un salariu modest, de 1.500 de lei noi pe lună, el a reuşit să adune o avere impresionantă, estimată de jurnaliştii de la Capital la 2,3 miliarde de euro.

În luna mai a anului trecut, Telemea a făcut un plasament inspirat, care i-a triplat practic averea. El a investit 150.000 de euro într-o şpagă pe care a dat-o cui trebuie, ca să fie transferat din Vama Halmeu în Vama Albiţa. Deşi riscantă, întrucît îşi putea lua ţeapă, investiţia a avut un randament foarte bun. În numai şase luni, Telemea şi-a dublat averea. De atunci, el a mai pus nişte bani deoparte, mai ales că a încercat să nu intre în salariu.

Se pare că ascensiunea spectaculoasă a vameşului de la Albiţa nu a fost pe placul tuturor. Într-un timp scurt, el a făcut rost de o avere fabuloasă. Practic, limba română e prea săracă pentru a vorbi despre proprietăţile trecute pe numele lui. Mulţi pun arestările recente operate în vămi pe seama lui Telemea, care ar fi atras invidia zeilor.

Pentru economiştii de carieră, averea vasluianului este imposibil de explicat. Ei nu-şi dau seama cum a făcut Costică Telemea primul milion, dar nici cum l-a înmulţit, dat fiind că nu-l duce deloc capul.

Intervievat de reporterul TNR, Telemea a dat mai multe detalii despre provenienţa averii lui: “Domnul meu, eu nu trăiesc numai din salariu. Am primit şi o moştenire, care m-a ajutat enorm să mă mai ajung şi eu cu banii. Am moştenit un sistem corupt, în care dai şpagă dacă vrei să-ţi treci marfa prin vamă. Asta e, ce să faci, cu cine să te cerţi?”

Scris de TNR
23 februarie 2011 17:02

Alte articole

Vezi mai mult