Vasluienii se pregătesc pentru tradiţionala tăiere a vecinului de Ignat

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, tot mai mulţi locuitori ai judeţului Vaslui se pregătesc cu entuziasm pentru ritualul tradiţional al tăierii vecinului. Obiceiul, vechi de mii de ani, se practică anual în preajma zilei de Ignat, capul familiei fiind de regulă cel care duce operaţiunea la capăt.

„E scump să creşti un vecin în zilele noastre, să-l hrăneşti, să ai grijă să nu rupă gardul să plece în Spania”, declară Ghiocel Asimionesei, gospodar din Huşi. „Dar nimic nu se compară cu ziua de Ignat, când bei o votcă să-ţi faci curaj, pui mâna pe toporişcă şi te duci să împarţi vecinul cu prietenii şi familia. Uneori se strânge tot satul, cu popa, cu poliţaiul, se joacă jocuri tradiţionale ca ‘Scandalul’ şi ‘Ciomăgita pe după spinare’, e foarte frumos. Tatăl meu era cunoscut în judeţ pentru cât de graşi şi sănătoşi erau vecinii lui când îi tăia, bunicul meu la fel.”

Unii săteni susţin însă că nu au auzit de obiceiul tăierii vecinului. “M-am mutat aici de mai puţin de un an”, spune vecinul lui Ghiocel. “Familia de alături e foarte primitoare, îmi aduce zilnic de mâncare. Abia aştept să văd care sunt tradiţiile lor de iarnă.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
14 decembrie 2012 13:12

Alte articole

Vezi mai mult