Wikileaks a publicat „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului Hanăş Begner”

Chiar dacă Julian Assange se află în arest la domiciliu, Wikileaks continuă să publice documente altfel inaccesibile publicului larg. Ultima „scurgere” Wikileaks este „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului Hanăş Begner”, un document despre care prea puţini elevi sau profesori români au auzit şi mult mai puţini au habar de conţinutul lui.

Publicarea scrisorii i-a iritat la culme pe profesorii români, care se tem că vor fi nevoiţi să înveţe conţinutul scrisorii ca să îşi păstreze posturile. „Publicarea acestei scrisori de către Wikileaks este un grav atentat la siguranţa locului nostru de muncă. Nimeni nu trebuia să afle de existenţa scrisorii. Acum, o să ne trezim cu elevi care ne vor întreba despre ce e vorba în scrisoare. Noi ce să le răspundem? Scrisoarea este publicată în original, eu nu înţeleg nimic din ea. Am încercat cu Google Translate, dar n-am reuşit să aflu conţinutul scrisorii”, s-a revoltat un profesor.

Un strănepot al lui Neacşu de la Câmpulung l-a atacat şi el pe Julian Assange. „Este inadmisibil ce s-a întâmplat. Numai un om fără principii putea să facă publică o conversaţie privată. Nu există nici un motiv pentru ca o scrisoare privată să devină publică. Probabil o să îl dau în judecată pentru ce-a făcut”, ne-a declarat urmaşul lui Neacşu.

Conform unor surse credibile, Wikileaks urmează să publice în următoarele zile şi „Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu, care aruncă o altă lumină asupra bătăliei de la Rovine. Din documentul ce urmează să fie publicat reiese că turcii au fost opriţi pentru un simplu control de rutină la Rovine, ocazie cu care s-a descoperit că intraseră în ţară fără rovignetă. Acesta, se pare, a fost adevăratul motiv pentru care turcii au fost atacaţi şi bătuţi cu sălbăticie de forţele armate ale Ţării Româneşti.

Scris de Calin
22 decembrie 2010 15:12

Alte articole

Vezi mai mult