Zeci de curse aeriene, anulate din cauza unui nor de fum ridicat de pe grătarele cu mici

Mai mult curse aeriene au fost anulate azi, din cauza unui nor de fum care s-a ridicat deasupra României. Potrivit specialiştilor, fumul provine de la micii care sfârâie încă de dimineaţă pe grătarele din toată ţara.

Controlorii de trafic aerian au interzis aeronavelor să se mai ridice de la sol. Se pare că fumul de mici este extrem de periculos pentru avioane, un aparat de zbor care a pătruns într-un astfel de nor este ca şi prăbuşit. Fumul intră cu uşurinţă atât la motoare, cât şi în carlinga piloţilor, pe care îi face să saliveze în draci. Din cauza mirosului de mici, piloţii – dar şi copiloţii, că şi ei sunt oameni – devin foarte irascibili, le sare muştarul imediat.

Specialiştii de la Institutul de Meteorologie spun că norul de fum cu miros de mici se deplasează către vest. Se pare că va părăsi spaţiul aerian al României mâine dimineaţă, când va pune în pericol traficul şi prin alte părţi ale Europei.

„După ce că avem nişte drumuri ca vai de ele,  mai bine mergu cu maşina prin şanţ, pe la marginea lor, acum ne-au devenit impracticabile şi culoarele aeriene”, se vaietă un pasager care aşteaptă de azi dimineaţă, în Aeroportul Băneasa, plecarea cursei către Roma. „Nu este posibil aşa ceva, guvernanţii ar trebui să ia măsuri, eventual să pună taxe mai mari pe pasta de mici. Mie cine îmi plăteşte întârzierea?”

Constantin Mititelu, Şef al Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Braşov: „Este un dezastru natural, nu avem ce face, nu e vina nimănui că 1 mai a picat anul ăsta într-o zi de weekend. Ultima oară când s-a întâmplat asta, spaţiul aerian a fost închis două săptămâni. Diferenţa e că atunci românii n-au simţit proporţiile dezastrului, habar n-aveau ce-i aia mers cu avionul.”

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
1 mai 2010 12:49

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult