Ziua Copilului în Moldova. Tradiția spune că azi toți copiii trebuie să bea 40 de pahare de vin

Ziua Copilului va fi sărbătorită cu fastul de rigoare și în Moldova, unde tradiția cere ca fiecare minor să bea 40 de pahare cu vin. Porția simbolizează puterea și vigoarea, pentru că vinul se transformă în timpul anului în sânge și putere de muncă. Totuși, în tradiția populară, copiii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența?

După tradiția creștină, sfinții martiri au fost 40, dar după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. După ce copilul bea cele 40 sau 44 de pahare tradiția cere ca acesta să iasă în bătătură și să se bată în luptă dreaptă cu tatăl său. Pierzătorul trebuie să dea de băut câștigătorului tot 40 de pahare de vin.

Dacă minorul nu are tată, acesta poate convoca la luptă dreaptă un vecin iar dacă vecinul nu acceptă, datoria îi revine primarului care este obligat să se lupte. Meciul se va juca în reprize de câte 3 minute, pauzele permițând luptătorilor să se întremeze și să mai bea câte un pahar de vin să nu se deshidrateze.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

1 iunie 2017 05:06
Citește mai mult despre: copil Vaslui

Alte articole

Vezi mai mult