200 de ani de la înfiinţarea primului cinema din Ardeal, Multiplex Libellus Valachorum

Zilele acestea se împlinesc 200 de ani de la înființarea primului cinematograf din Ardeal, eveniment marcat cu numeroase festivități și proiecții de filme în toate localitățile importante din Transilvania. Multiplex Libellus Valachorum a reprezentat o importantă piatră de hotar pentru cinematografia mondială dar și națională.

„În acele vremuri mersul la cinema era îngrozitor, aproape la fel ca în zilele noastre. Țăranii români, exploatați de către grofi, trebuiau să dea jumătate din popcorn boierilor. Dotările în schimb erau excelente, aveau tehnologia 5D, ceea ce însemna că atunci când cineva era biciuit pe ecran și spectatorul simțea vipușca pe piele”, explică istoricul Decebal Popescu.

Primele filme difuzate la Multiplex Libbeluls Valachorum au fost celebrele pelicule „12 ani iobag”, „Mai bine nu se poate” și „Crimele din Mănăștur”. Cinematografele din Ardeal au supraviețuit aproape 200 de ani până au intrat pe mâna românilor care, la fel cu toate chestiile furate de la unguri, le-au lăsat de izbeliște până s-au transformat în niște ruine frumoase.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

18 august 2020 07:08
Citește mai mult despre: cinema

Alte articole

Vezi mai mult