gheorghe_zamfirCelebrul naist român Gheorghe Zamfir a declarat într-un interviu pentru TNR că s-a apucat să cânte la nai dintr-un simplu accident. „Eu de fapt cântam la fluier, dar tatăl meu nu suporta zgomotul şi îmi rupea mereu fluierul în cap. La un moment dat mi-a rupt şi ultimul fluier din casă, fix aici în creştet, aşa că nu mai aveam la ce să cânt. Ca să nu mai zic ce cucui mare aveam... Eu atunci am legat cu scoci toate fluierele rupte şi mi-am făcut un fel de nai.”


Deşi pare un accident fericit, Gheorghe Zamfir n-a descoperit naiul imediat. „Mai întâi mi-am făcut aşa, un mănunchi de fluiere rupte. Vă daţi seama că nu prea puteam să cânt la snopul ăla, dar ceva zgomot tot făceam. Evident, s-a trezit tata şi m-a rupt cu bătaia. Snopul ăsta durea foarte tare, deci designul trebuia modificat urgent, că nu mai puteam de cap!”


Următoarea încercare a fost ceva mai apropiată de adevăratul nai. Iată ce îşi aminteşte artistul: „Am aliniat fluierele descrescător, ca să scoată sunete ceva mai diverse. Când s-a trezit tata să mă bată, eu era pregătot, aveam căciulă. El mi-a dat cu naiul în cap pănă când l-a curbat niţel. După aia mi-a zis: Ghiţă tată, pentru fluier îţi trebuie talent. Tu... n-ai!

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de adi | Friday, 03.12.2010 17:29 Monden

National Cinematografic