Grigore_Lese__pizza_de_craciunÎn exclusivitate pentru TNR, celebrul etnolog Grigore Leşe a povestit  cum se petrece în mod corect sărbătoarea Crăciunului. După spusele maestrului, noi acum suntem atât de proşti încât nici nu mai ştim cum să ne veselim mişto: „Pe vremea mea venea hâtrul satului, unu Lache Prostul, şi ne zicea snoave. Râdeam ca chiorii, dar cu măsură. În timpul ăsta, mama ne făcea câte o pizza ţărănească, de mirosea până-n deal a fum de cauciuc. Pentru masa de Crăciun băgam în noi la parizer ţărănesc de ne durea burta şi venea popa de ne împărtăşea pe toţi. Dar Dumnezeu ne-a ajutat şi uite că n-am crăpat niciunul!”


Domnul Leşe se arată foarte nemulţumit de alterarea tradiţiei colindatului: „Cetele astea de colindători de acum sunt o harababură. Eu când îi văd cum colindă îmi vine să-mi dau cu tesla-n mierlă, cum se spune prin partea locului. Taina Crăciunului a ajuns un căcat, futu-i morţii ei de taină!”


Despre pregătirile spirituale de dinaintea sărbătorilor, Grigore Leşe îşi aminteşte cu plăcere: „O anumită smerenie domnea la noi în casă. Înainte de Crăciun ne spălam la cur cu toţii, fără excepţie, chiar dacă nu era nevoie. Imediat după masă, părinţii se cinsteau cu o găletuşă de horincă, în timp ce noi, copiii, fumam la gura sobei. Aşa petreceam cu toţii până de dimineaţă, când bătea în ţeavă vecinul de la doi.”

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de adi | Tuesday, 21.12.2010 17:50 Monden

National Cinematografic