Adelin Petrişor a depănat amintiri de la Cotul Donului

Adelin Petrişor, probabil singurul reporter de război din lume, s-a întâlnit astăzi cu bucureştenii pentru a le povesti peripeţiile prin care a trecut pe teatrele de operaţiuni. În Cişmigiu, pe o bancă de la Şahişti, Adelin a depănat amintiri de la Cotul Donului. Reporterul a vorbit despre condiţiile vitrege din stepa rusă, dar şi despre eroismul ostaşilor români, care au luptat cu vitejie împotriva vrăjmaşului bolşevic de la răsărit.

În vara anului 1941, Adelin Petrişor a plecat pe front, alături de o unitate de care de luptă şi de reportaj. La început, campania a mers strună, iar Adelin a avut ce transmite: cucerirea Basarabiei, trecerea Nistrului, asediul Odesei. Reporterul Antena 1 (la acea vreme un post de radio axat pe telenovele bulgăreşti) a fost primul român care a intrat în Odesa, luându-le interviuri ultimilor ruşi care nu părăsiseră încă oraşul şi, implicit, ţinându-i din drum.

Un moment de cumpănă în cariera lui Adelin Petrişor a fost încercuirea armatei române de la Cotul Donului. Reporterul i-a însoţit pe prizonieri până în Siberia, unde şi-a continuat munca la ziarul lagărului. Gazeta scoasă de Petrişor era foarte gustată de prizonieri care, în lipsă de hrană, se mulţumeau şi cu hârtie de ziar.

“A fost război mare în iarna lu’ 42, ce să mai. Noi şi nemţii eram, cum ar veni, aici, şi ruşii erau dincolo, pe deal”, şi-a amintit Adelin Petrişor, care a ţinut să precizeze că acum nu se mai face militărie ca pe vremuri.

Adelin Petrişor a fost reporter de război şi în timpul războiului rece. Mai aproape de zilele noastre Petrişor a transmis în direct de pe teatrul de operaţiuni al războiului dintre Cotroceni şi Palatul Victoria. El a mărturisit să visul lui este să devină reporter de jihad, dar mai are mult până acolo.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
24 septembrie 2010 15:46

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult