Admirabil! Un ardelean a terminat de citit „Război şi pace”, carte începută de bunicul său în 1946

Membrul unei familii pasionate de lectură din Cluj-Napoca a reuşit ceea ce puţini credeau posibil: să termine de citit opera lui Tolstoi „Război şi pace”. Performanţa este cu atât mai mare cu cât cartea a fost începută de bunicul său, în anul 1946, ceea ce înseamnă că a fost nevoie doar de trei generaţii pentru citirea integrală a cărţii.

Asta în condiţiile în care, în Ardeal, pentru lectura unei cărţi de asemenea dimensiuni este nevoie, în medie, de minim cinci generaţii de pasionaţi de lectură. Interesant este şi faptul că opera lui Tolstoi a fost începută de bunicul clujeanului în limba rusă, continuată de tatăl său în maghiară şi terminată acum în română.

Performanţa i-a dat curaj clujeanului, care este decis să se înhame acum la o altă lectură, pe care mulţi o consideră imposibilă în acea zonă a ţării: Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut”. Ba, mai mult, el speră ca opera lui Proust să fie terminată de fiul său. „O să specific în testament pagina la care am ajuns şi că asta e dorinţa mea, ca el să termine ce am început eu”, a povestit clujeanul.

Scris de Calin
16 ianuarie 2014 07:01

Alte articole

Vezi mai mult