Aerul din Bucureşti, poluat mai ales noaptea şi în weekend pentru că toţi fumează afară

De mai mulţi ani, un fenomen ciudat a pus stăpânire pe Bucureşti: nivelul poluării atmosferice e mai ridicat noaptea şi în weekend decât în timpul zilei, când traficul e la cote maxime! Dacă până acum se credea că de vină ar fi pur şi simplu dinamica aerului, se pare că există o explicaţie mult mai simplă: legea fumatului.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul pentru Cercetări din Bucureşti, nivelul ridicat al particulelor PM10, PM2,5 şi PLM7 din aer e provocat de miile de fumători care ies periodic din baruri pentru a-şi satisface viciul.

„Gândiţi-vă că în barurile, cluburile şi văgăunile din Centrul Vechi avem, într-o seară obişnuită de weekend, 100.000 de alcoolici, dintre care cel puţin jumătate sunt şi fumători. Asta înseamnă că, din 5 în 5 minute, 50.000 de persoane ies afară şi emană noxe, ca nişte hornuri dezlănţuite. Normal că aerul devine irespirabil. Uneori miroase chiar şi a marihuană”, spune Arhip Mandelorean, cercetător.

O soluţie radicală, spun aceiaşi oameni de ştiinţă, ar fi ca românilor să li se permită să fumeze doar înăuntru, fie că sunt în baruri, la birou, în metrou sau acasă.

„Gândiţi-vă la copii!”, adaugă cercetătorul, închizând cu grijă fereastra înainte de a-şi aprinde trabucul.

Scris de Vasile
11 ianuarie 2020 10:01
Citește mai mult despre: fumat

Alte articole

Vezi mai mult