Alpinistul cocalar. El e românul care a lăsat chiştoace pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

Tuturor ne place să ieşim din oraş ca să ne bucurăm de o ţigară în aerul curat de munte, dar unii au transformat asta într-un stil de viaţă! E cazul lui Dumitru Dorobanţu zis Giugel din Ştefăneşti, primul alpinist cocalar care a reuşit să lase câte un chiştoc pe cel mai înalt munte de pe fiecare continent – aşa zisa provocare „7 Summits”.

De-a lungul a 15 ani, bărbatul şi-a golit scrumiera pe vârful Everest din munţii Himalaya, Aconcagua din Chile, McKinley din Alaska, Elbrus din munţii Caucaz, Kilimanjaro din Tanzania, masivul Vinson din Antarctica şi chiar şi muntele Kosciuszko din Australia, unde a făcut un grătar pe cinste prin 2007.

„Cel mai greu a fost pe Everest”, îşi aminteşte Giugel. „Ultimii 200 de metri nu-i poţi parcurge cu maşina şi trebuie s-o iei pe jos, în şlapi. În plus, din cauza lipsei de oxigen, abia reuşeşti să-ţi aprinzi o ţigară.”

Acum în vârstă de 39 de ani, Giugel nu e la prima reuşită sportivă. În urmă cu mai bine de două decenii, acesta a obţinut de două ori consecutiv titlul de campion naţional la lipit gumă sub bancă.

Scris de TNR
19 ianuarie 2020 09:01
Citește mai mult despre: cocalari

Alte articole

Vezi mai mult