Andrei Pleșu recunoaşte: „Toate cuvintele astea complicate le ştiu din integrame”

Nu e atât de greu să fii intelectual! Într-un interviu pentru revista Rebus Estival, îndrăgitul scriitor şi eseist Andrei Pleşu a explicat de unde ştie atâtea cuvinte complicate, ca hermeneutică, transcendental, metafizic sau tiribombastic. Răspunsul e mai simplu decât ne-am aştepta: „Le-am învăţat completând integrame pe plajă.”

„Ca oricărui homo sapiens, când întreprind o expediţie la Eforie să-mi ameliorez reumatismul cu băi galvanice şi împachetări sapropelice, şi mie îmi place să captez radiaţia soarelui la zenit în zona costieră, mai exact pe plajă, într-un chaise-longue confortabil”, povesteşte Pleşu. „Şi, tot ca orice exemplar din genul hominidelor, îmi procur de la comercianţii de suveniruri o antologie de cuvinte încrucişate.”

„Am început cu reviste ca ‘Integrame Simplissime’ şi ‘Integrame pentru Proşti’, de unde am învăţat cuvinte de maximum 5, 6 litere – dar pe măsură ce am evoluat, vocabularul meu s-a consolidat iar competenţele proaspăt dobândite mi-au permis să fac tranziţia către publicaţii mai prestigioase, ca ‘Integrame Top’ şi ‘Integrame Bomba Neuronului 2000’. Acum am zeci de lucrări publicate, o rubrică în Dilema şi o carieră academică strălucită, totul mulţumită cuvintelor din integrame.”

„Aproape totul, de fapt. Termenii de specialitate – clapon, guanciale, meunière sau béchamel – i-am învăţat din meniuri.”

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Vasile
14 iulie 2021 16:00
Citește mai mult despre: integrame Plesu

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult