Asta izolare, nu lipsa electricității! Într-un cătun din Apuseni nu există nici măcar pufuleți la magazin

Un cătun din Munții Apuseni a stabilit un nou record mondial la izolare. Dacă lipsa electricității este ceva frecvent întâlnit în zonele uitate de lume, absența pufuleților de la magazinul din sat este ceva de-a dreptul uluitor. Iar cătunul din Apuseni este atât de izolat încât nici măcar pufuleții n-au ajuns acolo.

”Știm de pufuleți doar din povești de demult”, spune un sătean. ”Pe la 1800 și ceva a trecut groful maghiar cu trăsura pe-aici și de la hârtoape i-a căzut un pufulete pe jos. L-a găsit stră-străbunicul meu și l-a dus acasă, să-l împartă cu familia. Dar cum era o familie numeroasă, cu 12 copii, au tăiat pufuletele în 14 bucăți egale și nu prea a simțit nimeni cu adevărat gustul de pufulete. Dar sigur e bun!”

Săteanul spune că tot din perioada aia datează celebra expresia ardelenească ”dic bețaș!”. ”Asta a exclamat str-străbunicul meu când a văzut pufuletele scăpat de grof pe jos, «Bic bețaș, un pufulete!». Era atât de luit înct a inventat o expresie nouă, nemaiauzită până atunci.”

Majoritatea locuitorilor din cătunul din Apuseni sunt resemnați că pufuleții nu vor ajunge niciodată la magazinul lor. ”Ziua în care nu se bagă electricitate avem șanse s-o mai prindem, dar la pufuleți nici nu ne mai gândim”, spun localnicii. ”Ne-a promis și primarul în campanie, că ne aduce pufuleți la magazin dacă-l votăm, dar nu s-a ținut de cuvânt. El poate ar vrea să ne aducă pufuleți, dar bietul de el nici măcar nu știe cum arată.”

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Calin
27 iunie 2017 11:06
Citește mai mult despre: apuseni pufuleti

Alte articole

Vezi mai mult