Ca la supermarket! Românii nu mai cer 100 de lei până la salariu, ci 99,90 lei

Evoluția poporului român continuă să uimească lumea academică. Cea mai recentă schimbare de paradigmă are în centrul celebra expresia „Dă-mi și mie 100 de lei împrumut până la salariu“. O mutație ideatică recentă a transformat expresia în „Dă-mi și mie 99,90 lei împrumut până la salariu“.

„În mod cert aveam de-a face cu o epifanie a paradigmei de supermarket“, apreciază reputatul lingvist Decebal Popescu. „E interesant, însă, că această expresie a fost îmbrățișată de români deși presupune un efort lingvistic suplimentar: «100» se rostește mult mai ușor și natural decât «99,90». E o strategie a vizualului pe care românii au transpus-o în oralitate.”

Reputatul lingvist crede că știința ar trebui să studieze cu multă atenție această nouă situație de limbaj. ”Nu sunt multe cazuri în istorie în care o manifestare vizuală care are drept condiție de posibilitate scriitura devine brusc subalterna oralității. Sunt sigur că mulți lingviști uimiți de această stranie abilitate a românilor se vor apleca asupra ei, ca s-o studieze”, spune Decebal Popescu.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Calin
28 noiembrie 2020 13:07
Citește mai mult despre: bani salariu

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult