Cinematografia românească, în pericol. Nu se mai găseşte ţelină pentru ciorbă!

“S-a zis cu Urşii de Aur şi Palme d’oarele sezonul ăsta, maică!” Tragedia a fost anunţată în această dimineaţă de o vânzătoare de legume din Piaţa Miniş, furnizoarea oficială de zarzavat pentru ciorbă a Centrului Naţional al Cinematografiei. Potrivit ţaţei Coca, stocul de ţelină este pe sfârşite, astfel încât în această toamnă România va mai putea produce cel mult un film despre comunism.

“Fie că e un borş zdravăn de Mungiu sau o supă de Puiu cu tăiţei, noul val al filmului românesc se bazează pe fierturi tradiţionale”, a explicat cinefilul Cristian Tudor Popescu într-un interviu Digi 24, vizibil încruntat.

“Pentru o ciorbă bună nu e nevoie doar de găini bătrâne. Îţi trebuie şi o legumă. Ţelina are acel je ne sais quoi teluric, ancestral. E crocantă şi totuşi diafană. Această penurie de ţelină, care ar putea fi urmată şi de o criză a leuşteanului, fiindcă o problemă nu vine niciodată singură, ar putea da cinematografia românească înapoi cu 20 de ani”, adaugă CTP.

“Ultimul film autohton fără ciorbă a fost ‘Liceenii’, chiar vreţi să ne întoarcem la epoca aceea de tristă amintire?”, a declarat Ştefan Bozo, critic de film, solicitând Ministerului Culturii să aprobe de urgenţă importul a 600 t de ţelină, sfeclă roşie şi alte rădăcinoase din Bulgaria pentru salvarea industriei de film.

Scris de Vasile
19 iulie 2016 15:07

Alte articole

Vezi mai mult