Controversă în lumea academică. Mihai Şora i-a fost student sau profesor lui Mircea Eliade?

Unde sunt savanţii de altădată? România ia în calcul înfiinţarea unui institut pentru studierea vieţii lui Mihai Şora, un filosof român ajuns la peste 100 de ani şi nevoit la această vârstă înaintată să iasă la proteste, pentru că tineretul e prea preocupat cu petiţiile pe Facebook.

Deşi credeam că ştim totul despre viaţa lui Şora, ceva e neclar: a fost discipolul sau profesorul lui Mircea Eliade? Teoretic, Mihai Şora putea fi şi una şi alta, fiind cu doar 10 ani mai tânăr decât Eliade, care a murit în 1986, “la doar 80 de ani, tinerelul”, potrivit declaraţiei filosofului Mihai Şora.

Prezenţa lui Mihai Şora în zona Universităţii prin anii ‘30 este confirmată de o pictură în care apare şi filosoful.

Relaţia lui Mihai Şora cu Eliade e în continuare una neclară, însă celebrul legionar român şi pseudosavant Mircea Eliade continuă să fie o preocupare centrală a românilor disperaţi să se poată lăuda cu o valoare de vreun fel.

Aşa-zisul istoric al religiilor, în realitate un mistic miop idolatrizat de oameni mici, fără viziune, şi care nu cunosc limbi străine, a fugit din ţară în timpul războiului, pentru că serviciul militar e pentru fraieri. Eliade a avut şi o carieră de scriitor şi mulţi copii sunt încă terorizaţi de nuvela “La Ţigănci”, scrisă de Eliade după ce a fost la curve şi a leşinat când a văzut una dezbrăcată.

După o idee de Mihai Andrei

Scris de Ionut
4 iunie 2018 13:06

Articole asemanătoare

Vezi mai mult