Deși e un fapt banal, știut de toată lumea, că marele inamic al filosofului Arthur Schopenhauer era Georg Wilhelm Friedrich Hegel, adevărul este cu totul altul: cel mai mare dușman al lui Schopenhauer era, de fapt, propriul nume. Filosoful era efectiv terorizat de propriul nume, așa că spre sfârșitul vieții a decis să îl schimbe.

arthur-schopenhauer.jpg Problema filosofului german era că ori de câte ori cineva îi rostea numele și era un câine prin preajmă, abia apuca să spună Schope… și deja câinele sărea pe el. Ba chiar se ajunsese într-acolo încât multă lume îl striga pe nume nu pentru că voia să vorbească cu el, ci doar pentru distracția de a-l vedea atacat de câini.

Și toate dovezile spun că decizia de schimbare a numelui a fost una extrem de inspirată. După ce Schopenhauera devenit Platzenhauer, niciun câine nu l-a mai atacat. Criticii spun că decizia de schimbare a numelui este cea mai bună ideea avută de Schopenhauer, mult peste ideile sale filosofice.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Calin | Monday, 22.06.2020 10:25 Monden

National Cinematografic