Descoperire! Decebal e înhumat la Ghencea Civil, sub o cruce anonimă!

După ce au vrut să deshumeze mai mulţi voievozi pentru a le testa ADN-ul, cercetătorii Academiei Române au acum un nou proiect! Ei bănuiesc că odinioară popularul conducător dac Decebal ar fi înhumat în cimitirul Ghencea civil din Capitală, într-un mormânt anonim. “Am găsit o cruce pe care nu scrie nimic”, spune un cercetător al Academiei, “iar singura explicaţie rezonabilă pentru acest fapt e aceea că sub acea cruce e îngropat Decebal.

Romanii au interzis să se scrie orice pe crucea lui, ca să nu devină un loc de pelerinaj pentru dacii care credeau că pe vremea lui Decebal au dus-o mai bine.” Cu toate acesta, ani buni după aceea băbuţele dace, dar şi mulţi tarabostes trecuţi în rezervă, veneau să aprindă o lumânare sau să depună o coroană de florila mormântul fostului conducător.

Cercetătorii mai presupun că alături de mormântul căpeteniei dace s-ar afla şi cel al soţiei sale, pe care poporul însă o ura, dând vina pe ea pentru toate aspectele negative ale regimului Decebal. “Oamenii îl regretau, spuneau că, deşi e drept că mai arunca câte unul-doi în suliţe, pe de altă parte îţi permiteai să jefuieşti orice găseai la sud de Dunăre. Se zicea că dacă mai trăia el cinci ani ar fi făcut drumuri de căruţe în toată Sarmizegetusa, dar ea l-a stricat, cu pretenţiile ei. Se zvonea chiar că ea şi-ar fi măsluit o diplomă de vraci al tribului, ca să pară mai deşteaptă”.

Academia Română propune acum ca Decebal să fie deshumat şi îmormântat oficial la Ghencea militar cu toate onorurile păgâne şi cu 20 de salve de arc.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
2 iulie 2012 15:07

Alte articole

Vezi mai mult