Dilema bănăţeanului care şi-a descoperit un strămoş bulgar: “Nu cumva am ceafă în loc de frunce?!”

Rara calitate de a fi bănăţean nu e doar o binecuvântare pentru cei aleşi, ci poate deveni o provocare când soarta decide să-ţi joace feste. Este cazul lui Zvonimir Zvârlugă, din Comloşu Mare, supranumit de prieteni ZZ Top – nu atât datorită potrivirii iniţialelor numelui, cât pentru dimensiunile impresionante ale fruncii sale. De curând însă, Zvonimir a aflat că a avut un stră-străbunic bulgar get-beget, ceea ce dă peste cap, inclusiv peste frunce, tot ceea ce credea, fudulindu-se, despre sine.

“Făceam curat în fruncea casei, că se-adunaseră multe-n pod, şi-am dat peste nişte poze şi scrisori vechi. Din ele reiese că pe bunicu’ bunicului meu îl chema Borislav Zaverlugov şi era un comerciant bulgar cu ditamai ceafa, atestată documentar în registrele de stare civilă ale vremii. Acest Borislav se ţinea ţanţoş cu ceafa lui groasă, tradiţional bulgărească, pe care o îngrijea ca pe ochii din frunce şi o ducea pe la toate competiţiile de profil. De când am realizat implicaţiile, îmi vine să mă dau cu fruncea de pereţi… vă daţi seama, e posibil ca mândria mea frontală să fie de fapt ceafă de bulgar moştenită genetic!”, spune cu fruncea-n palme bănăţeanul.

Eliodor Tăgadă, doctor antropolog specializat în distorsiuni craniene genetico-temporale, confirmă ipoteza şocantă lansată de Zvonimir: “Ceafa are această tendinţă expansionistă, de-a acapara noi teritorii craniene, păstrându-le însă aparenţa iniţială. E posibil ca de-a lungul generaţiilor, ceafa lui Borislav să fi transgresat până a înglobat fruncea lui Zvonimir, reducând-o la statutul de organ tolerat”, încheie tranşant antropologul.

Autor: Harald (aka Apatrid)

Scris de TNR
17 decembrie 2013 15:12

Alte articole

Vezi mai mult