Dramă: ardelenii nu prididesc cu deszăpezirea, pentru că n-au terminat-o pe cea de iarna trecută

De la o oră la alta, situaţia meteorologică devine tot mai sumbră pentru câteva judeţe din Ardeal, mai exact toate. Locuitorii se confruntă cu valurile de zăpadă şi viscol actuale, dar şi cu o problemă mai veche – troienele rămase din perioada 2012-2013. Anticipând că iarna de anul trecut avea să fie grea, cei mai prevăzători ardeleni începuseră să dea la zăpadă încă din noaptea de Revelion 2009. Totuşi, ei n-au reuşit să facă faţă, astfel că acum zăpada se aşterne pe troiene deja înalte de 5-6 metri.

Năpăstuiţii dau vina pe timpul scurt avut la dispoziţie, dar şi pe o parte din pălincă. Din motive necunoscute, aceasta se pare că a ieşit mai slabă în anii trecuţi, cele 1,5-1,75 grade în minus determinând o diminuare a factorului ţuşti, care-i făcea pe muncitori practic să zburde cu câte 2 metri pătraţi deszăpeziţi per 24 de ore.

Autorităţile din Ardeal sunt momentan în alertă de tip local, mai exact cujetă adânc privind lung, cu ochii mijiţi, la tonele de ninsoare ce cad neîncetat. Purtătorii de cuvânt ai Prefecturilor afirmă că se fac eforturi supraardeleneşti să se ajungă cu deszăpezirea măcar la nivelul lunii august 2013, când ninsorile au fost mai rare şi pe arii mai restrânse. “Astă vară ne-a mers chiar bine, am recuperat oarecum, dar am avut şi noroc, că n-a prea fost caniculă. Nu-i tocmai o fericire să stai cu ceafa-n soare, la 40+ de grade, să dai la zăpadă. Acum tragem tare şi, pe unde nu reuşim, plantăm plăcuţe în maghiară şi dăm vina pe unguri că nu-s în stare să-şi deszăpezească teritoriile”, afirmă cu responsabilitate un reprezentant local.
Autor: Harald (aka Apatrid)

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de TNR
30 ianuarie 2014 11:01

Alte articole

Vezi mai mult