Drama lui Tăpălagă! A urât borfaşii toată viaţa, dar a aflat că e şi el pe sfert borfaş

Cu toţii îl cunoaştem şi îl apreciem pe Dan Tăpălagă, cel mai mare duşman al borfaşilor din spaţiul carpato-danubian. Puţini ştim, însă, frământările prin care trece jurnalistul după ce a aflat, din întâmplare, că şi el e, cel puţin pe sfert, borfaş.

Recent, Tăpălagă a descoperit în arhiva Primăriei comunei Ţuţârca Mare, jud. Brăila, câteva documente îngălbenite de vreme care arată că bunicul său, Eudoxiu Tăpălagă-Borfinski, e de fapt descendentul unei vechi familii de borfaşi alungaţi din Bulgaria otomană în secolul al 19-lea.

„E cât se poate de adevărat. Moş Tăpălagă n-a vorbit niciodată despre asta, dar încă ştia dialectul borfaş şi uneori purta pălăria tradiţională borfăşească”, mărturiseşte un sătean.

„Acum vreo sută cincizeci de ani, când sultanul a început să-i prigonească pe borfaşi, mulţi au plecat în Imperiul Ţarist sau în Occident, dar o mână de oameni au venit în comuna noastră. Mai sus de gară era un pâlc de case de borfaşi, s-a chemat Uliţa Borfaşilor până pe vremea lui Ceauşescu. În capăt era biserica de borfaşi. Din păcate nu ştiu mai multe despre ei”, spune Aureliu Borfovici, primarul comunei.

În prezent, Tăpălagă se află în Borfograd, oraşul de baştină al borfaşilor, unde încearcă să-şi îmbrăţişeze originea şi să afle mai multe despre cultura strămoşilor pe care atâţia ani i-a înfierat în editorialele sale.

Scris de TNR
4 noiembrie 2019 13:11
Citește mai mult despre: genealogie

Alte articole

Vezi mai mult