Rezultate dezastruoase pentru elevii maghiari care au dat azi proba de limbă maternă a Bacalaureatului: nici măcar unul n-a luat notă de trecere, pentru că nimeni n-a știut o boabă de mongolă. Asta în condțiile în care au primit cel mai ușor și plăcut subiect posibil, să spună în mongolă ”Noi am fost primii în Ardeal”.

mongola_oral_bac.jpg ”Deși am încercat să-i ajutăm să ia măcar nota de trecere, efectiv n-am avut cum”, a povestit István Genghis, președinte de comisie într-o școală din Miercurea Ciuc. ”Am făcut inclusiv o concesie, am spus că le dăm nota 5 dacă spun în română «Ardealul e al României», dar în afară de a îngăna «Nem tudom», n-au fost în stare să scoată un cuvânt.”

”Insistă cu identitatea culturală, dar nu sunt în stare nici măcar să dea bună ziua în limba lor maternă, mongola”, s-a revoltat un inspector școlar. ”Cu limba maternă, ăștia ar muri de foame, că n-ar ști nici măcar să ceară o pâine. E inadmisibil așa ceva, ar trebui eliminată proba de limbă maternă și elevii ungurii să dea Bacul în limba română, la fel ca toți ceilalți.”

Scris de Calin | Wednesday, 10.06.2015 17:08 Monden

National Cinematografic