Eminescu și-a înscenat moartea la 39 ani ca să scape de datorii

15 iunie 1889, data așa-zisei morți a lui Eminescu. Informațiile sunt confuze și unii istorici s-au întrebat mereu de ce și mai ales unde a dispărut Eminescu în ziua respectivă. Existau deja zvonuri încă din acea perioadă că Mihai Eminescu n-ar fi murit, ci de fapt și-a înscenat moartea.

Adevărul e că Eminescu avea datorii, nu doar la toți prietenii și cunoscuții, ci și la croitor, la pălărier, la pantofar și la magazinul din colț. Grosul obligațiilor erau însă la zecile de cârciumi pe care luceafărul datoriilor le frecventa.

Se pare că datoriile lui Eminescu l-ar fi băgat în faliment inclusiv pe Caragiale, care avea o cârciumă și acceptase să-i dea epigonului de băut pe datorie. A fost și motivul pentru care Caragiale a emigrat: ”Dacă mi-a dat țeapă până și Eminescu eu plec din țară”, i-ar fi declarat Ion Luca unui amic într-o scrisoare (nu dăm nume, persoană importantă. Dar becher!).

A fost motivul pentru care Eminescu a evadat din clinica unde se trata de sifilis și în locul său a fost îngropat un boschetar, probabil Ion Creangă. În realitate, Eminescu a trăit până în 1943, când a fost împușcat în locul lui Nicolae Iorga, care și-a înscenat moartea și trăiește și acum la Slănic Prahova.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
26 noiembrie 2021 22:59
Citește mai mult despre: caragiale Creangă datorii eminescu

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult