Film românesc, cenzurat în Coreea de Nord pentru că se mânca ciorbă în el

Din nou, un film românesc se află în mijlocul unui scandal internaţional de cenzură! Multi-premiata peliculă „Tristeţe cu ciorbă în vremea comunismului”, considerată opera de căpătâi a regizorului Cristian Puiu Mungiu, a fost difuzată în Coreea de Nord într-o variantă trucată, fiind îndepărtate toate scenele cu ciorbă.

Cu 45 de minute mai scurt după înlăturarea tuturor cadrelor cu mâncare, sorbit sau plescăială, filmul a fost prezentat publicului nordcoreean cu titlul „Bucurie pe burta goală într-o zi obişnuită”.

„E revoltător! E ca şi cum ai transmite ‘Babardeală cu bucluc’ dar fără babardeală. Ca şi cum le-ai arăta ‘După dealuri’ dar ai pretinde că se întâmplă undeva la câmpie. Sau ca şi cum ai difuza ‘Moartea domnului Lăzărescu’ fără domnul Lăzărescu. Ciorba e personajul principal, fără ea povestea n-are absolut niciun sens. De ce spală femeia aia vasele dacă n-a mâncat ciorbă? Pentru ce au cumpărat căpăţâna aia de ţelină la început, chiar înainte de generic?”, comentează Marian Tudor Petrescu, critic de film pletos şi mereu bine dispus.

Kim Jong-Un a refuzat să comenteze, însă surse apropiate palatului prezidenţial nordcoreean spun că se uită cu mare plăcere la scenele cenzurate în timp ce o echipă întreagă de bucătari încearcă să reproducă ciorba „ca-n filme”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Vasile
15 februarie 2022 11:02

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult