Filmele românești, lăudate la Cannes: „Sunt ca Avengers, dar fără super-eroi, umor sau acțiune”

Așa cum se aștepta întreaga critică de specialitate, filmele românești intrate anul acesta în presitigioasa competiție de la Cannes au impresionat atât publicul cât și cinefilii profesioniști, care au remarcat savoarea specifică noului val de cinematografie românească. „Se simte cineastul român în fiecare cadru”, a declarat Pierre de Cebal, unul din membrii juriului.

Cei care au avut ocazia să vadă filmele în premieră au avut numai cuvinte de laudă despre ele. Mai mult, au fost comparate cu blockbusterele americane. „E ca Avengers, doar că nu are efecte speciale, umor, super-eroi sau acțiune. Este vorba de un minimalism intenționat, abia de sunt trei culoriîn tot filmul, asta dacă numărăm albul și negrul”, se notează în cronica de film din reputata publicație franceză „Le Figaro”. 

„Spre deosebire de alți cineaști, ca Scorsese, Spielberg sau Fincher, Cristi Puiu rămâne fidel viziunii sale artistice și nu cade niciodată în capcana de a face ceva amuzant sau plăcut. Gluma în noul val al cinematografiei românești este la fel de rară precum țâțele goale în filmele lui Buster Keaton”, se arată în cronica „Le Parizien”. „Este foarte ușor să faci un film antrenant, simpatic de la care să nu pleci cu fălcile încleștate de furie, ca dovadă toată lumea face așa ceva. Să scoți în lumina rampei ternul și plictisitorul din cotidian și să faci din el vedeta da, ei bine asta este artă”, scrie și „Le Monde Cinematographique”. 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

13 mai 2016 13:53
Citește mai mult despre: cannes filme romanesti

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult