Filmul românesc face iar istorie! Calul din Aferim, premiul I la Milano pentru cel mai bun salam

Străinii au prins gustul filmelor româneşti, iar trofeele au început să apară. Luna aceasta, calul din Aferim, numit Murgu, a fost vedetă la Milano, întrecând alți cai cu carnea sa de un gust atât de fanariot, că imediat ce guști îți vine să plătești un haraci sau chiar un mucarer.

Emoționat, Radu Jude a acceptat trofeul în numele lui Murgu, a recunoscut că filmul e doar o reclamă la caii românești și că a primit banii pentru producție de la un abator specializat în carne de cal.

În timp ce ospătarii treceau printre rânduri cu tăvi cu salam, pe ecran au fost proiectate momente din viața lui Murgu. Juriul susține că decizia a fost una grea, calul nostru bătându-se cu calul din War Horse și cu calul din Brokeback Mountain, dar la final membrii juriului au nechezat la unison numele câștigătorului: Murgu.

”Când îl mesteci, face un sunet ciudat, ca de film românesc. Textura mi-a amintit de Pădurea Spânzuraților, dar cu un gust final de Haiducii lui Șaptecai”, spune Roberto Acrigevole, membru al juriului.

Radu Jude lucrează acum la un nou proiect, numit Salamul Călător, în cadrul căruia va cutreiera România însoțit de o caravană frigorifică și va promova atuurile cărnii de cal.

Scris de Ionut
19 martie 2015 10:03

Alte articole

Vezi mai mult