Francezii, disperaţi: de când cu “Cocoşatul de la Notre-Dame”, toţi vin la Notre-Dame şi întreabă de mici

Cunoscută, cândva, pentru arhitectura gotică şi istoria ei fascinantă, catedrala Notre-Dame din Paris e victima unei neînţelegeri colosale! Potrivit Arhidiocezei catolice, încă din 1831, când a apărut prima oară „Cocoşatul de la Notre-Dame”, majoritatea turiştilor vizitează impunătorul edificiu doar pentru mici, şi pleacă dezamăgiţi când află că nu acolo e *acel* Cocoşatu.

„Totul a început ca o glumă a lui Victor Hugo. În ‘Cocoşatul de la Notre-Dame’ acesta îşi imagina cum ar fi dacă producătorul bucureştean de mici s-ar muta la Paris. Din păcate, lucrurile au scăpat de sub control: după zece filme, cinci seriale TV, sute de de adaptări pentru teatru, când spui ‘Cocoşatu’ te gândeşti automat la Notre-Dame”, a explicat Marc Lafourmi, critic literar parizian.

„Micii de la Cocoşatu sunt buni, într-adevăr, dar Cocoşatu nu e la Notre-Dame, oameni buni! Ne-am săturat să le explicăm tuturor acest lucru. Scrie şi pe site-ul nostru, scrie şi în aeroportul Orly, în broşurile turistice… De aproape 200 de ani încercăm să combatem acest mit, dar oamenii încă vin cu muştar de acasă la noi la catedrală”, spune Jean-Luc Grossebite, preot catolic.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
3 mai 2017 10:05
Citește mai mult despre: Cocosatu mici notre dame paris

Alte articole

Vezi mai mult