Gospodari adevărați! Popii lucrează din greu să pună moaște pentru iarnă

Primele zile friguroase i-au scos chiar şi pe cei mai leneşi duhovnici din hibernare! De ceva timp, aceştia trebăluiesc de zor să pună moaşte – la raclă, la borcan sau chiar la butoi – pentru ca enoriaşii lor să nu ducă lipsă de cele sfinte atunci când zăpezile îi vor troieni.

Unul dintre preoţii care muncesc din greu în această perioadă este părintele Onufrie Rîuleţ, de la biserica Sf. Xerocopie din cartierul Titan. “Nu vreau să mă laud, dar eu am o reţetă de moaşte proprie, transmisă de-a lungul generaţiilor. Se poate spune că am… moştenit-o”, glumeşte pr. Rîuleţ.

“Nu pot să vă dezvălui toate ingredientele, dar vă spun atât: e o reţetă de moaşte în saramură. Moaştele în oţet sunt o blasfemie!”, adaugă preotul bucureştean. “Pe lângă mâini şi picioare de sfinţi, mai pun nişte tămâie, o frunză de ţelină, câteva feliuţe de morcov, iar din când în când desfac butoiul şi suflu în el. Ies nişte moaşte a-ntâia! Chiar fac minuni, mai ales dacă le pupi la mahmureală.”

Nu toţi purtătorii de sutană au fost însă atât de eficienţi. “Eu am ajuns târziu şi am prins ultimele degete ale Sf. Nicolae, cele mai scofâlcite… Aia e, ne descurcăm cu ele şi de Crăciun mai completăm cu moaşte de la magazin. Să-mi fie învăţătură de minte pentru la anul!”, a exclamat un diacon de la o parohie învecinată.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
11 octombrie 2015 02:10
Citește mai mult despre: gospodarie iarna moaste muraturi popi pregatiri religie

Alte articole

Vezi mai mult