Grigore Leşe: „De Crăciun, mama făcea pizza ţărănească la cuptorul cu lemne”

În exclusivitate pentru TNR, celebrul etnolog Grigore Leşe a povestit cum se petrece în mod corect sărbătoarea Crăciunului. După spusele maestrului, noi acum suntem atât de proşti încât nici nu mai ştim cum să ne veselim mişto: „Pe vremea mea venea hâtrul satului, unu Lache Prostul, şi ne zicea snoave. Râdeam ca chiorii, dar cu măsură. În timpul ăsta, mama ne făcea câte o pizza ţărănească, de mirosea până-n deal a fum de cauciuc. Pentru masa de Crăciun băgam în noi la parizer ţărănesc de ne durea burta şi venea popa de ne împărtăşea pe toţi. Dar Dumnezeu ne-a ajutat şi uite că n-am crăpat niciunul!”

Domnul Leşe se arată foarte nemulţumit de alterarea tradiţiei colindatului: „Cetele astea de colindători de acum sunt o harababură. Eu când îi văd cum colindă îmi vine să-mi dau cu tesla-n mierlă, cum se spune prin partea locului. Taina Crăciunului a ajuns un căcat, futu-i morţii ei de taină!”

Despre pregătirile spirituale de dinaintea sărbătorilor, Grigore Leşe îşi aminteşte cu plăcere: „O anumită smerenie domnea la noi în casă. Înainte de Crăciun ne spălam la cur cu toţii, fără excepţie, chiar dacă nu era nevoie. Imediat după masă, părinţii se cinsteau cu o găletuşă de horincă, în timp ce noi, copiii, fumam la gura sobei. Aşa petreceam cu toţii până de dimineaţă, când bătea în ţeavă vecinul de la doi.”

Scris de TNR
21 decembrie 2010 15:12

Alte articole

Vezi mai mult