Istoria tabloidului: epoca greco-romană II

Tragedie într-un polis grecesc din Moldova: şi-a ucis tatăl şi s-a culcat cu propria mamă

Un tânăr din polisul moldovean Teba, judeţul Vaslui, şi-a ucis tatăl cu sânge rece, după care a întreţinut relaţii incestuoase cu propria mamă. Sătenii sunt şocaţi, spun că nu au mai văzut aşa ceva de aproape doi ani de zile.

“El era un băiat liniştit, nu ştiu ce l-a apucat”, ne-a mărturisit o vecină. „Probleme n-am auzit să fi fost, doar că l-au dat la casa de copii când era mic, că nu aveau cu ce să-l crească”, a mai spus femeia în şoaptă, muşcând nervos din colţul basmalei cu care îşi acoperea gura.

„Când s-a întors de la orfelinat, nici nu-l mai recunoştea pe taică-su, da’ de aici până să-l omoare e cale lungă.”

Psihologii sunt şi ei îngroziţi de gestul tânărului, deşi recunosc că nu e ceva neobişnuit:
“Era un complexat, asta e tot. El poftea de mult la maică-sa şi vedea în ăl bătrân un rival. E trist ce s-a întâmplat, dar să nu exagerăm totuşi, nu este o tragedie. Nu trebuie acum să-i scoatem omului ochii.”

 

 

Dacii care muncesc ca sclavi la Roma: “Nu suntem ţigani!”

Din ce în ce mai mulţi daci aflaţi în Italia, la muncă silnică, se plâng că sunt discriminaţi. Ei spun că stăpânii lor îi tratează ca pe nişte sclavi.

“Nu vrem să fim cetăţeni de mâna a doua”, se plânge Deceneu M., un fost tarabostes luat prizonier în urma primului război daco-roman. „Chiar dacă am fost aduşi la Roma în lanţuri, pentru muncă forţată, doar ca să nu fim omorâţi cu cruzime în cadrul unor sacrificii rituale, asta nu înseamnă că trebuie să fim trataţi ca nişte sclavi.”

O altă problemă cu care se confruntă dacii este discriminarea rasială. Ei sunt în mod curent confundaţi cu ţiganii.

“Am tot încercat să le explicăm romanilor că nu suntem ţigani, dar parcă ai cu cine să te înţelegi. Cred că o să rămână mult şi bine lipită pe fruntea noastră eticheta asta,” a mai spus Deceneu.

Un alt sclav din tribul lui Decebal zugrăveşte o imagine chiar mai sumbră a hărţuirii rasiale la care sunt supuşi dacii:

“Chiar şi ceilalţi sclavi spun despre noi că suntem ţigani. Şi când văd cu câtă vehemenţă negăm asta, parcă ne atacă şi mai tare. Chiar nu ştiu cât o să mai rezist.”

Potrivit statisticilor, aproximativ un milion de daci lucrează în Italia ca sclavi. Mulţi dintre ei vor să se întoarcă într-o zi acasă, eventual să-şi deschidă propria afacere, ca să nu mai simtă că lucrează pentru altul.

Exclusiv: Artemis, invitată de Ţiriac la vânătoarea de la Balc

 

Citeşte şi:

Istoria tabloidului: epoca greco-romană I

Dumnezeu a creat tabloidul în şapte zile

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
1 februarie 2010 09:08
Citește mai mult despre: daci istorie roma tabloid tigani

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult